Pentru ca cineva m-a intrebat de curand cum se trateaza depresia cu ajutorul Tehnicilor EFT, iar depresia este considerata o problema complexa, va prezint in acest articol cateva explicatii referitoare la problemele simple si complexe si la ce se face referire, de fapt, in aceste cazuri.
Cand practicam EFT este foarte important sa fim cat se poate de specifici, referitor la o problema sau la un sentiment(emotie).
Trebuie sa “privim” problema din diferite unghiuri, deoarece ea se poate compune din foarte multe aspecte.
De regula, avem tendinta sa ne adresam problemei la modul general, motiv pentru care nu vom obtine rezultatele scontate si care ne va face sa credem si sa afirmam ca metoda nu functioneaza.
Dar problema nu este ca metoda nu functioneza, ci ca nu ne adresam aspectului respectiv.
Fiind imprecisi/neclari sau adresandu-ne problemei la modul general, inseamna sa renuntam la oportunitatea pe care ne-o ofera aceasta metoda de a remedia disfunctiile din corpul nostru.
Gary Craig, fondatorul acestor tehnici, mentioneaza faptul ca aspectele sunt diferite parti ale problemei, care contribuie la intensitatea noastra emotionala.
Ca sa putem intelege mai bine la ce se face referire cand vorbim despre aspecte, o sa va exemplific cazul fobiei de a calatori cu avionul care poate fi compusa din foarte multe aspecte, cum ar fi :
– teama de decolare, teama de turbulente, teama de prabusire, de colaps, teama de inaltime, teama de zborul in sine, teama de furtuna, teama de aterizare si acestea sunt doar cateva aspecte, dar pe cele adevarate nu le putem identifica decat facand munca de detectiv, cu fiecare client in parte, deoarece s-ar putea sa fie unele asocieri pe care le poate face cu diferite evenimente trecute , respectiv cu starea de anxietate privind viitorul.
Uneori, oamenii sunt reticenti atunci cand trebuie sa fie specifici referitor la o problema, in special daca este prea dureros sa o retraiasca.
Un alt exemplu pe care l-as oferi ar fi acela al anxietatii sau depresiei sau al durerii cronice.
Depresia este o problema complexa si ca sa descoperim de unde provine, trebuie sa adresam o multime de intrebari, ca sa descoperim ”miezul problemei”, cum ar fi:
“Cand a aparut problema?”, “Ce s-a intamplat atunci sau in preajma aparitiei problemei”?, “Ce alte manifestari mai au loc”?, “Daca aceasta problema ar dori sa-mi spuna ceva, ce mi-ar spune?”, “Daca aceasta problema este in interiorul meu, unde se afla situata?”
Astfel, putem descoperi foarte multe aspecte, cum ar fi : un divort, separare, pierdere, accident, trauma sau orice altceva.
Corpul nostru poate gasi, deseori, metode neobisnuite, creative sau de-a dreptul ridicole sa gestioneze o situatie.
Noi trebuie sa putem face conexiunea intre evenimentele care au avut loc in viata noastra si care, ulterior, au fost declansatoare a unor suferinte fizice sau suflestesti.
Prin analogie, aspectele unei probleme sunt ca ramurile diferite ale aceluiasi copac.
Trunchiul copacului poate reprezenta problema, de exemplu un accident de masina, iar diferitele ramuri sunt probleme separate, cum ar fi , spre exemplu, vina pe care cineva ar putea sa o simta pentru ca a cauzat accidentul, sau furia celuilalt sofer ca a fost in stare de ebrietate.
Un alt aspect al aceluiasi copac, poate fi trauma de a vedea o persoana iubita, care este pe moarte, sau auzind-o ca tipa de durere.
Problemele complexe, au adesea multiple aspecte, care devin evidente atunci cand intensitatea problemei principale scade, aceasta dezvaluind astfel, o problema mai mica.
De asemenea, un client poate sa nu observe o problema de baza, pana ce intensitatea unei probleme, pe care initial a considerat-o ca fiind de baza, nu a scazut.
De-abia atunci s-ar putea sa spuna: “Stii, de fapt, adevarata problema este… “
De cele mai multe ori, problema reala este cea care a fost semnalata la inceput si este bine ca sa o reducem la zero, inainte sa trecem sa lucram pe un alt aspect.
Se poate intampla, in unele cazuri, sa constatam dupa o saptamana sau o luna, ca o problema pe care am lucrat si despre care am crezut ca am rezolvat-o, sa revina si atunci este vorba, de fapt, despre un alt aspect al problemei.
In acest caz, trebuie sa revedem toate aspectele pe care am lucrat, daca intensitatea lor este inca zero sau daca nu, sa lucram pana ajungem la zero.
Daca nu procedam asa, aplicarea incompleta a Tehnicii EFT poate conduce la perceptia eronata ca tehnica nu este eficienta si ne lipseste de binefacerile pe care le-am putea obtine.
Este bine sa lasam intuitia si circumstantele sa ne ghideze.
Am vorbit mai devreme despre anxietate sau depresie.
In aceasta situatie trebuie sa identificam ce s-a intamplat in viata persoanei respective, inainte sa ajunga aici.
Depresia se poate manifesta in diverse forme, spre exemplu, mancatul compulsiv.
Intr-unul din cazuri, o pacienta a fost abuzata sexual, copil fiind, ceea ce a dus mai tarziu, la atragerea aceluiasi tipar, alegandu-si un partener care a abuzat-o sexual.
Ulterior, fiecare eveniment succesiv a adus-o in starea de depresie, anxietate, insomnie, pacienta incepe sa dezvolte credinte limitative, precum : “nu sunt suficient de buna, nu sunt demna de a fi iubita, nu am incredere in mine, nu merit, nu ma iubeste nimeni.”
De regula, cand cineva dezvolta stress cronic emotional, poate avea zeci sau chiar sute de evenimente specifice.
De cele mai multe ori, s-ar putea ca aceste aspecte sa fie ascunse, dar o data gasite, putem incepe sa lucram pe fiecare aspect in parte si dupa ce am adus la zero intensitatea fiecarui aspect, sa privim din nou problema in ansamblu si sa identificam daca o mai avem sau am eliberat-o.
Altfel, este foarte simplu sa spunem ca tehnica nu functioneza, dar ea nici nu va functiona daca nu suntem suficient de clari .
Teama de vorbit in public, reprezinta o alta problema complexa care poate fi compusa din mai multe aspecte.
Unele ar fi :
– lipsa de incredere in sine, anxietatea, panica de a ne expune in public, teama de a fi judecat, criticat.
Ca sa identificam de unde avem aceasta teama, trebuie sa ne adresam intrebari :
“De unde am adus aceasta teama ?”
“Ce s-a intamplat inainte?”
“Cine m-a criticat cand am vorbit in public?”
“Ce ar putea spune despre mine, care sa-mi cauzeze aceste temeri?”
Pentru exemplificarea unui asemenea caz, relatez povestea unui client care a fost in mod constant ridiculizat de tatal sau, cat si de fratii sai, care il criticau si judecau pentru fiecare lucru pe care il spunea, astfel incat, de cate ori deschidea gura in public sau la o intalnire business, se simtea terifiat ca cineva ar putea sa il ridiculizeze.
Acesta era doar un raspuns automat de autoaparare, care provoca declansarea reactiei lui de frica.
Sistemul nostru energetic se poate bloca sau poate “ ingheta” din cauza unor traume pe care le-am avut in viata.
Poate sa nu para atat de dramatic ca un accident de masina, sau un cutremur, dar pentru sistemul nostru energetic, sa fim ridiculizati, in timp ce ne aflam pe scena, poate fi la fel de amenintator ca atunci cand ne aflam in mijlocul unui adevarat dezastru natural.
Si atunci ne intrebam daca exista in trecut vreun eveniment care ne-a cauzat aceasta frica, daca am fost umiliti, ridiculizati, daca exista vreo trauma provocata de familie, de prieteni, de profesori, asociata cu vorbirea in public.
Cand alegem sa lucram pe un eveniment specific, despre care am putea crede ca am fost traumatizati de ceea ce s-a intamplat, putem sa utilizam Tehnicile EFT pentru a “dezgheta”partea din noi care ne tine blocati in trauma originala.
Cand suntem traumatizati, exista parti ale memoriei noastre, care nu au fost niciodata integrate, din cauza carora, mai tarziu, ajungem sa manifestam simptomele stresului post traumatic-fiind usor agitat, avand tendinta de a da raspunsuri foarte rapide, flashback-uri, dezvoltand fobii.
Daca in practicarea Tehnicilor EFT, alegem sa tinem cont de toate aceste aspecte, atunci, cu siguranta rezultatele obtinute ne vor aduce satisfactii, in sensul eliberarii de traumele emotionale si bucuria de a trai in prezent.
Va doresc EFT fericit ! 🙂
Cu drag,
Mariana